SEO Malaysia: Cara Untuk Mendapat Ranking Yang Tinggi


Apa itu SEO?


SEO – adalah singkatan bagi Search Engine Optimisation atau lebih difahami sebagai Pengoptimum Enjin Carian. SEO adalah satu strategi pemasaran secara digital yang memberi peluang kepada laman web anda untuk mendapat ranking yang tinggi di atas laman keputusan carian Google untuk mendapat trafik laman web yang tidak terhad dan membawa lebih ramai pelanggan dan jualan kepada bisnes anda.


Mengapa Pengoptimum Enjin Carian Penting untuk Bisnes Malaysia anda?


Terdapat banyak cara untuk menghasilkan trafik untuk laman web anda dan lebih lagi untuk menarik perhatian bakal pelanggan yang baru. Terdapat juga yang terlibat melalui bayaran setiap melawat laman web anda (pay per click or referral).


Ini mungkin penyelesaian yang jangka pendek tetapi dengan tanpa raguan, strategi jangka panjang yang akan memberi ROI (Return on Investment) yang paling tinggi adalah dengan mendapat ranking yang tinggi di laman pertama keputusan enjin carian Google.


Jika laman web bisnes anda tidak dijumpai pada halaman pertama hasil carian, ia adalah lebih baik seperti tidak dapat dilihat pun.Bagaimana untuk mencapai keputusan SEO di Malaysia?


Prinsip keseluruhan bagaimana untuk mencapai keputusan yang baik SEO di Malaysia seperti mana ingin mengoptimumkan untuk kawasan lain, tetapi dengan tumpuan khusus di beberapa bidang lebih daripada yang lain


Pastikan on-page anda solid


Dengan mempunyai laman web yang berstruktur dan dibina dengan betul adalah penting untuk kejayaan SEO anda.


Ini bermaksud:


* Memastikan pengekodan HTML mematuhi garis panduan Google webmaster.
* Semua tag tajuk adalah unik dan berkaitan dengan content pada laman web tersebut.
* Semua tajuk (H1, H2, H3) tag dilakukan dengan betul dan dalam urutan
* Tiada kata kunci spam dalam content badan seluruh laman web
* Dilabelkan dengan betul dan Tagged imej
* Tiada link yang rosak
* Tiada konflik JavaScript yang boleh menghentikan loading Laman web
* Tiada fail berniat jahat atau skrip yang ditemui dalam fail laman web
* Pastikan lama web itu dihoskan pada server yang selamat dengan sijil SSL yang sah
* Kerap semak indicator daripada Google Search Console untuk mengenal pasti kawasan yang perlu penambahbaikan dan/atau perlu dibetulkan


Kebanyakan perniagaan tergesa-gesa untuk melakukan SEO sendiri atau melibatkan vendor SEO yang kurang berpengalaman untuk melaksanakan laman web mereka tanpa terlebih dahulu menetapkan masalah di laman web mereka sendiri


Selepas itu mereka akhirnya kecewa selepas menunggu bulan dan bulan tanpa keputusan untuk menunjukkan hasil usaha mereka.


Pastikan anda mempunyai struktur navigasi yang benar-benar jelas dan mesra untuk pengguna


Dengan adanya struktur navigasi yang tersusun dengan betul dan jelas dalam laman web anda akan membolehkan Google Search bots untuk mengindekskan laman web anda dengan cekap. Google Search bots juga akan dapat memahami akan kedudukan apa yang boleh diberi untuk topik-topik yang berrelevan.


Dengan ini, ia akan membantu laman web anda di indeks dan ditarafkan dengan lebih pantas, terutamanya apabila anda mula mencipta lebih banyak content dan halaman dalam laman web anda.


Sudah tentu, sebuah laman web yang mudah diguna dan mesra untuk di navigasi akan menarik perhatian lebih banyak pelanggan daripada laman web yang tidak. Ini akan meningkatkan kadar klikan keseluruhan Laman web anda dan pengekalan pelawat, yang menyumbang untuk meningkatkan isyarat jenama dan autoriti anda dalam ruang online.


Content Tempatan


Content ibarat seperti Raja apabila melakukan SEO di Malaysia.


Penonton sasaran anda adalah lapar untuk maklumat yang sahih dan boleh dipercayai bahawa mereka dapat bergantung pada. Content yang berguna dan berpengetahuan juga menggalakkan para pengguna anda untuk berkongsi di rangkaian sosial seperti Facebook dan LinkedIn, yang dapat membantu meningkatkan pendedahan media sosial anda juga.


Dari masa ke masa, pengalaman sebagai pakar authority anda ke atas topik content akan meningkat dan akan membantu memastikan laman web anda sentiasa dalam radar Google. Ini terutamanya, kerana Google mula memberikan lebih berat kepada isyarat jenama apabila menentukan jika laman web tersebut harus mendapat kedudukan yang lebih tinggi dalam senarai carian.
Pengalaman pengguna mudah alih


Pengguna internet mudah alih Malaysia kini berdiri di 77% daripada penduduk negara.


Seperti yang anda boleh jangkakan, kebanyakan pengguna ini akan mengakses content online melalui telefon pintar mereka dan trend ini akan diteruskan sekiranya telefon pintar menjadi lebih murah dan sambungan Internet menjadi lebih cepat, apa lagi dengan rangkaian 5G yang ingin diperkenalkan untuk kegunaan awam seawal 2020.


Lebih penting lagi, Google akan mengembalikan hasil carian yang berbeza pada mudah alih dan desktop. Kerana itu, ia amat penting untuk anda membuat ranking pada carian mudah alih Google sebagai keutamaan utama jika anda ingin menguasai pasaran Malaysia.


Pastikan laman web anda load dengan pantas


Walaupun kelajuan internet di Malaysia semakin cepat, dan telefon pintar semakin kuat pada, penjanaan pelayar mudah alih semasa masih kekurangan keupayaan pemprosesan penuh dan memuatkan laman web yang lebih perlahan daripada desktop, terutamanya untuk laman web yang penuhi dengan sumber.


Kebanyakan pengguna mudah alih tidak akan menunggu lebih daripada 3 saat untuk sebuah laman web untuk diloadkan. Jika laman web anda terlalu lambat untuk dipaparkan, pelanggan anda hanya akan melangkau dan bergerak ke satu baris ke seterusnya. Jangan membazir dan biarkan peluang yang sudah ada di depan mata anda.


Oleh itu, ia adalah penting bahawa laman web anda dioptimumkan untuk loading dengan cepat. Gunakan Teknologi AMP (Accelerated Mobile Pages) yang boleh didapati di laman web anda terutamanya untuk halaman utama.